Biztonsági Figyelmeztetés

Általános Biztonsági Figyelmeztetés a Sárkányeregetéshez

  1. A játék, sportszer (sárkány) használata 3 éves kor alatt nem ajánlott.
  2. Soha ne reptessük a sárkányt magasfeszültségű vezetékek, vasúti felső vezetékek, nagy forgalmat bonyolító autóutak és repülőterek közelében.
  3. A minimális betartandó távolság autó utaknál 500 méter, repülőterek esetében 5 km. soha ne használjunk 100 méternél hosszabb eresztőzsinórt.
  4. Sárkány reptetés esetén zárjuk ki ember, állat, illetve a környezet veszélyeztetésének minden lehetőségét.
  5. Viharban ne használjuk a sárkányunkat, hogy elkerüljük az esetleges villám csapás által okozható sérüléseket.
  6. Mindig ügyeljünk az eresztő zsinórok által okozható sérülések elkerülésére. A zsinórok eregetés közben borotva élesen vágnak, ezért nagyon komoly sérüléseket okozhatnak.
  7. Mindig a szél erősségéhez válasszunk sárkányt, ne használjuk a javasoltnál erősebb szélben
 

A Polgári Légiközlekedési Hatóság állásfoglalása.

http://www.caa.hu/index.php

Válaszlevél Kövessi Zsolt kérdésére.
http://www.caa.hu/postalada/kv/kv_osszes.htm
Név: PLH E-mail: bajko.erika@caa.hu
Csatolva: 2004, Október 14, Csütörtök 9:03 Délelôtt
Megjegyzés: Tisztelt Kövessi Zsolt Úr!
Látszólag egyszerű kérdésével igencsak feladta a labdát. Többszöri levélváltás után a következőket tudnám összefoglalni (talán mást is érdekel): bármely kategóriájú és forgalmú repülőtér vonzáskörzetén kívül a talajfelszín feletti 150 méter magasságig bárki bárhol - mármint ha a terület tulajdonosának nincs ellenére - röptethet sárkányt. E fölötti magasságban a dolog már igen helyfüggő. A papírsárkány röptetésére nincsen külön szabály. Bizonyos, nagyon behatárolt és nagyon extrém esetekre a modellezés szabályait tudnánk "ráhúzni", de ha valaki a hagyományos módon hódol ennek a kedvtelésének, akkor azért nem megy olyan magasságokba, hogy külön kellene gondoskodni az eszköz kontrolálhatóságáról. Egy tény, még egy ilyen kis "légieszköz" is tudna gondokat okozni nagyobb magasságban vagy repülőterek közvetlen közelében. Kérjük, legyen erre tekintettel mindenki. Jobb tanáccsal nem tudok Önnek szolgálni, ha Ön a fentiekben említett extrém eseteket célozná meg, minthogy keresse meg közvetlenül Sárvári Zoltán kollégánkat a Repülési Osztályon a 296-8848-as telefonszámon.
Üdvözlettel Bajkó Erika kommunikációs vezető.

Balesetmentes sárkányeregetést kíván a 3S Sárkányeresztő Baráti társaság.