Hatiti blogja

Nirvana SE az új Isten

Hali Mindenkinek!
 
Gyorsabb sárkányosok már augusztusban kiszemelték az R-Sky legfrissebb ígéretét a Nirvana SE-t, azaz Second Edition-t (második kiadás) az internetes fórumokon. A név valószínűleg a Nirvanák újászületésére utal, minthogy az elmúlt időszakban inkább csak az építő- és vitorlaanyagban voltak változtatások. Kezdett ui. kissé lecsillapodni az általános „Nirvana láz” és sokan más cégek új sárkányai felé kacsingattak (Widow Maker, Cosmic TC). Szóval most hozzányúltak és egy „radikális” freestyle gépet hoztak létre – terveik szerint.
 
Paul May trükksárkányos kommentjeit szeretném tömören idézni: „A Backspine a reverse turbo kantározásnak köszönhetően lényegesen könyebb a kezelése és még a Backspin Cascade sem okoz gondot. A Comete rendkívül könnyű, gyönyörű a Jacob’s Ladder és a Flatspine - minő csoda – szép lapos! A legnagyobb javulás a Taz Machineban van. A Backflip az egyedüli, ami nem olyan mély, mint volt, de a Lazy Suzanok gyönyörűen mennek. A semlegesebb kiegyensúlyozásnak köszönhetően a a Yo-Fade könyebb. A 20g-os súly könnyűnek tűnt a Yo-Yo-hoz, de további 5g segítségével könnyedén pörgött az is.
A NSE egy kissé gyengébb precizitásában, de csak egy ici-picit. A gép úgy veszi be a sarkos fordulókat, hogy meg sem billen és a feszes pörgésekből is túlkormányzás nélkül jön ki. Ja, és a szélcsatorna közepén még 25 km/h-ás sebességű szél esetén is könnyedén letehető.”
Összességében Paul elégedett az új jövevénnyel és ajánlja mindenkinek, aki egy trükkösebb, kisebb kar- és kézmozgással irányítható trükksárkányt akar magának a felső kategóriából.
Más fórumokon is azt olvasom, hogy az R-Sky-osok pánikszerűen adják el bagóért a gépeiket, hogy megvehessék az új NSE-t.
 
Nálunk kinek lesz elsőként?
 
Specók:
http://canadiankitecompany.myshopify.com/products/nirvana-se

Eladott Nirvana Std.

Köszönöm az érdeklődéseket, már el is kelt a gép. Jó szelet az új gazdinak!

Üdv/Hatiti

Sziasztok! Kérem tegyétek a megfelelő helyre. Én egy kicsit nagyon béna vagyok. Köszi/Hatiti

 

Eladó sárkánytáskám legféltettebb és legértékesebb darabja az európai és francia bajnokságok többszörös győztese: NIRVANA Std. (R-Sky)

http://www.r-sky.com/kites.php?nom=nirvana&langue=en

A “legendáról” az újak számára pár szót. Az eredeti ára 289 Euro (cca. 76.000 Ft), ami magáért beszél. Magas az ár, de kivételes a minőség. A gép kitűnően egyesíti a precíziós repülést és freestyle trükközés elvárásaival.

Egy szemléletes és jóminőségű video Rednecktől (Andy Greenway) a Nirvánákról. Csak türelmesen a standard 03:45 –től jön.

http://www.sportkiteflyer.com/Randyg_Experiencing_Nirvana.wmv

 

Bármelyik fórumon jársz a tesztelők oldalain 10-ból mindig 10 pontot kap. Nem lehet véletlen, hogy az ára ellenére ezt választják.

http://www.smithkites.com/nirvana.htm

A sok értékelésből engedj meg egy személyes véelményt is. Ha valami új trükköt akartam megtanulni, azt mindig a Nirvánán kezdem, mert minden rajta keresztűl sokkal könyebben és gyorsabban megy. A többi sárkánnyal minden kicsit nehézkesebb …

Mivel használ madárról van szó, ezért 55.000 Ft.

A professzionális sárkányokhoz alapból nem jár zsinor. Én ezt most mégis megteszem és adok egy Climax Professional 2x25m 75daN (értéke cca. 7.000 Ft) zsinort is ingyen. Azért ez a zsinor is megér egy szót. Jelenleg a legek közés sorolják. Különleges bevonata révén 20-szer, 30-szor is összetekeredhet, mégis úgy csúszik, mint kés a vajban. Van aki ennek a többszörösét is feltekeri, de én itt egy puha vajról beszéltem;-)))

Szószerinti apró hiba, hogy talólható egy pici lyuk (1x2mm) a vitorlán a Spine és az Upper Spreader (Top-Cross) találkozásánál

Fotók:

http://good-times.webshots.com/album/562513524qgnfaR

 elérhetőség: i.hatvani@hotmail.com

Technikai specifikáció:

wingspan : 2.35m                      
height : 97cm                          
sail : Icarex                         
frame : Skyshark                      
spine : 5PT                           
top-cross : 6mm Structil                       
leading edge : P300            
lower spreaders : 5PT                 
whiskers : carbon 3mm (4)            
wind range : 5 to 35 km/h

Pimasz bagoly

 Soha nem gondoltam, hogy ilyen könnyű lesz megépítenem életem első harcisárkányát. A hétvégén kipróbáltam és gyönyörűen működik. Gerhard - http://www.fighterkite.info/ egy osztrák megszállott, akinek a honlapja tele van hasznosabbnál hasznosabb tanácsokkal és szemet gyönyörködtető műalkotásokkal -, adott inspirációt az építéshez. Úgy vettem észre Ő elsősorban nem a - vagy nem csak – harcra neveli a sárkányait, hanem a küllemükre helyezi a hangsúlyt. A megépített szerkezetem a Pimasz bagoly (Saucy Owl) nevet viseli és szereti a lágy szellőt.

Kémeim jelentették, hogy várhatóan Pákozdon itt lesz, és gondolom, elhozza néhány büszkeségét is.

Sikerült az amerikai nagy öreggel Bruce Lamberttel is kapcsolatba kerülnöm, aki az ottani harcosok nagy mestere (NAFKA). Kiváló leírásai mindenkinek hasznos tanácsokat nyújtanak a kezdeti lépésekhez. http://www.fighterkitecentral.com/

Fogok bővebben is írni a harci csodákról, de egy kicsit később. Túl jó idő van most ahhoz, hogy ezzel raboljam a drága baglyom idejét …

Ha fotót is szeretnétek a beszámolóhoz, akkor szóljatok.

sárkánytáska

Kedves sárkánytáska lesők!

 

Valaki bölcsen figyelmeztetett, hogy nem fogok megállni a lejtőn és előbb
Vagy utóbb több sárkányom is lesz. Szükségem lesz kis szélhez, nagy szélhez,
Közepes szélhez, trükközni, meg balettozni. Kell egy szombatra és egy másik
Vasárnapra. Kell egy fiú meg egy lány, meg a fene tudja milyen indokokkal
vesz, varr  az ember újabb példányokat.
Én is viszonylag hamar elértem a két, majd három, sőt négy darabos
mennyiséget, amikbe beleszámoltam az egyzsinóros vásárfiát is.
Először ömlesztve voltak a kocsimban, de meguntam a rendetlenséget és
gondoltam egy nagyot. Varrok egyet.
Az Interneten több változattal is találkoztam. Az egyik a sima táska, ami
egy horgászbottartóra emlékeztet. A másik, ami nekem jobban tetszett, mert
jobban lehet rendszerezni az a feltekerős táska (Roll-Up Bag). Ennek is két
típusát különböztethető meg. A dupla, egymással szemben elhelyezhető, és a
szimpla egysoros változat.

 

Nekem a kocsi csomagtartója a szűkkeresztmetszet.


 

Ennek megfelelően
döntöttem a szimpla mellett.

Keresztben ugyanis minden nehézség nélkül
elhelyezhető a feltekert táska. Akiknek azonban így se-úgy se fér el azok
nyugodtan pályázzanak a duplasoros változatra. Több fér bele, de számolni
kell a 180-200 cm hosszúsággal.
A varrásról és anyagokról:
Ahogy írtam a Chaten, végül nem én varrtam meg
(kissé szégyenlem bevallani). A mintákat és méreteket innen szedtem le:
http://www.drachenfliegerinnung.de/bauplaene/roll_up_bag.htm
Itt jobban látszanak a részletek:
http://www.kreativ-tief.de/html/rollbag.html
Kissé módosítottam, egyszerűsítettem rajta. Az elkészítése kézügyesség és
rátermettség kérdése.
Amihez most a legjobban hasonlít az a Level One honlapján található:
http://www.levelonekites.com/deutsch/frameset/levelonekites.html
 
Anyagköltségem:
Cca. 3000 Ft
Akik szeretnének megőrizni több idegszálat, azoknak ajánlom a Dechatlon
legegyszerűbb horgászbot tartó táskáit hasonló árban. A hosszúságra azért
mindenki ügyeljen: mert a nagy táskába belefér egy rövid sárkány, viszont fordított esetben ... 

Axel Klub

Asszem túl vagyok az első jelentős lépcsőn és beléphetek – önhatalmúlag – egy magasabb osztályba az „Axel klubba”. Megy az Axel jobbra-balra. Tudom öreg rókák mosolyognak, mert ők már nem is emlékeznek erre az időre, de azért pár gondolatot mondanék a kezdők biztatása végett. Mivel csupán két hónapja kezdtem el, ezért pontosan emlékszem mitől kaptam frászt a legelején.

Nem volt teljesen tiszta, hogy mi fog történni, ha összetekerednek a szálak, ezért kétségbeesetten igyekeztem visszafele is pörgetni. Sokszor ez átment kapkodásba és gyakran vertem bele a sárkányt az anyaföldbe.

A vég nélküli és néha a nap vége fele már unalmassá váló vizesnyolcasok, így utóbb visszatekintve nagyon hasznos tapasztalatgyűjtésnek bizonyultak. Ma már sokkal magabiztosabban tekergettem jobbra meg balra a sárkányt. Sőt, amikor korábban a föld felett pörgő sárkányt szinte biztosan lezúztam, ma már nagyobb arányban sikerül kiemelnem.

Lódarázs

MiniAzaz a Prism Micron. Amilyen kicsi olyan vidám. Egy reptetést nem lehet röhögés nélkül végigcsinálni. Elég nagy szél kell neki. Természetesen repül kicsiben is, de abban nincs semmi élvezet. Igazi adrenalin bomba. Szóval, ha elég nagy a szél, akkor pörgesd jobbra vagy balra, közben úgy morog, mint egy lódarázs és húzza csudaszép farkincáját. A legnehezebb és egyben a leglátványosabb az egyik forgási irányból a másikba áttérni minden elfekvő nyolcasra emlékeztető hosszú átment nélkül. A nehézség abban van, hogy mindezt földközelben kell végezni, mert ott fogja legjobban a szelet. Ott pörög, morog a legerősebben és persze közben süllyed. Ha elég gyors vagy, akkor nem látod az orrát sem, így lutri amikor váltasz melyik irányban jössz ki belőle. Ha a föld, akkor  Game over! A Bébi sárkány fesztávja megmosolyogtatóan kicsi, néhány arasz, összehasonlítva a trükksárkányokéval. A pányva is ehhez igazodva rövid, 15 méter hosszú és lehelet vékony a cérna is. Remekül bogozható. Ha tanács kell valakinek, hogyan kell össze- és kibogozni, akkor szívesen állok rendelkezésére (az OSOW Koronázatlan Bogozó Nagymestere, Nyíltpályás Nemzetközi Bajnoka, 2006.) . A fogantyúba csak az újadat kell beledugni és az irányításhoz nem kell 5-15 cm-nél hosszabbat húznod. Valóban emiatt az izgágasága miatt teljesen kezdőnek nem ajánlott. De ez sem teljesen igaz, mivel az első erőpróbát Sóskúton a falu felett magasodó kálvária hegyen hajtottuk végre. Itt szinte mindig fúj a szél és most vasárnap reggel különösen erős volt. Kár, hogy a nappal szemben és nekem szemüveges tojásnak még csak beszerzés alatt van a dioptriás hegesztő szemüvegem.

Pót OSOW

A Pót OSOW szél szempontjából jobb volt, mint az eredeti. Az elmúlt hetek szélcsendes, bosszantó álló levegője vasárnapra teljesen megváltozott. Majdnem este hatig fújt. Néha ugyan kicsit túl erősen, de még mindig jobb volt ezen bosszankodni, mint elővenni a kártyát. A törzsgárda nagyjából kint volt és most stressz nélkül nyomták a faderezést másfél óráig egykézzel.Wink Kár, hogy nem láttátok, akik nem voltatok. Voltak újak is, egy fiatal pár Yukonnal, akik remélem, elfogadták meghívásunkat a weblapunkra és kedvet kapnak szélesíteni a rendszeresen eregetők táborát itt a „Matyi téren”. Szóval nektek üzenem, töltsetek egy kis időt itt. Nézegessétek meg a linkeket. Tegyetek fel pár kérdést. Ismerve a csapatot egy napon belül biztos választ kaphattok.

Nyitó szám

Forrás: Attila Yo-Core Bt.Nyitó szám

Ezt a napot is megértem. Saját boggal büszkélkedhetek. Ígérem, igyekszem meghálálni. Célom, hogy olyan röpke eszmefuttatásokat adjak át főleg kezdő barátaimnak és leendő barátaimnak, akik most fontolgatják, vagy éppen már belekezdtek a sárkányrángatás örömeibe. Szívesem várom tapasztalt vagy annak hitt kollégáim közbeszólásait, esetleges korrekcióit. Mint kiderült korábbi történeteim másoktól sem volt idegen. Ilyen volt például a kutyás történet. Szóval írd le nekem a tied hogy történt.

Kíváncsi volnék mások legelső röptetésére, meg arra hogyan és hol találkoztak ezzel az őrülettel.

Békés hobby?

Vasárnap a tesztnapon elég vacakul éreztem magam, fájt a fejem, hányingerem volt, de nem akartam lemaradni. Korábban is jöttem el. Aztán estefelé kezdtem rendbe jönni és úgy éreztem nem lennék elég őrült, ha nem mennék ki még egyszer reptetni. Azon szerencsések közé tartozom, akitől 5 perc sétára van egy kaszáló egy kis facsoport mögött (korábban soha nem jártam erre, mert minek) és most egy kellemes 2-3-as szélben játszadozhattam egy órácskát. Rajtam kívül a dolog még két rottweilernek is megtetszett. Abból az egyik a földközelbe kerülő sárkányt folyton üldözőbe vette, és igyekezett fel-fel ugrálva elkapni. Jó erőben lévő 40-50 kilós dögök voltak. Először tetszett a dolog. Szándékosan alacsonyan vezettem, hogy üldözze. Aztán már kezdtem unni, viszont ők nem. A sárkányt nem mertem letenni. Ugyanakkor nem mertem a kutyákat sem elzavarni, féltem, hogy magamra uszítom őket. A jelenet azokra az amerikai filmekre emlékeztetett, ahol a kiképzés alatt a katonáknak a krokodiloktól hemzsegő folyó felett kell egy kifeszített kötélen átjutniuk. Addig nincs gond, amíg 80 cm-re a homokozó felett gyakorolják, de amikor az életük függ tőle … Kezdőként nagyon nehéz volt egyszerre figyelni a kutyákra és a sárkányra. Egy szerencsétlen pillanatban egy rövid szélcsend miatt úgy tíz méter magasról süllyedni kezdett a gép. A kapkodó, őrjöngve csaholó kutyákat néztem, majd az egyre süllyedő sárkányt. Már csak alig öt méterrel voltam a földtől. Ijedtemben azt is elfelejtettem, amit eddig tudtam. Teljesen összezavarodtam, kapkodni kezdtem. A szélcsatorna legszélére sodródtam. A jobb kezemet teljesen berántottam, de túl erős volt és a föld felé vette az irányt az orra. Mire megrántottam a másik kezemmel is. És persze az is legalább ennyire durvára sikeredett. Aztán megtörtén a baj. - A nagyobbik azonnal rárontott a gépre. Iszonyú marcangolásba kezdett. - Takarodjatok! – Taakaaroodjatooook! - ordítottam. Nem tagadom bepánikoltam. Tépte, ahol érte. Közben teljesen belegabalyodott a zsinórokba. Totálisan bevadult. A másik is nekibátorodott és most már együtt tépték a vadonatúj hatnapos sárkányomat. Ordítva futottam a sárkány irányába. Már nem érdekelt mi fog velem történni. Felkaptam az egyik végét, a kutyák meg húzták a másikat. A 6 mm-es karbon rudakat, mint a ropit roppantották szét az állati álkapcsok. Teljes borzalom. Akkor még nem tudtam ez csak a kezdet. Az egyik rámrontott. A kezemet az arcom elé kaptam. Hátraléptem, de közben elvesztettem az egyensúlyomat és hanyadtestem. A másik ekkor rárontott a lábamra és a bokámnál fogva húzott. Iszonyú fájdalmat érzetem. - Takarodjatok! - Takarodjatok! – kiabáltam eltorzult hangon.

Tartalom átvétel